fosse septique

Heeft u thuis een septic tank en weet u niet zeker hoe die werkt en wat u moet doen om hem te onderhouden? 

Wij geven u enkele tips om te begrijpen hoe deze werkt en hoe u deze het beste kunt onderhouden om stank- en verstoppingsproblemen te voorkomen.

Wat is een septische put?

Allereerst is het belangrijk te begrijpen wat een septic tank is en hoe hij werkt. Een septic tank verzamelt het afvalwater van alleen het toilet of van alle gootstenen/sanitaire voorzieningen in het huis. 

Hoe groot moet een put zijn?

Wat de grootte van de tank betreft om verstoppingsproblemen te voorkomen, zou een septic tank idealiter 500L per persoon in het huishouden moeten bevatten, met een minimum van 1500L. Aan deze 1.500L moet 500L worden toegevoegd voor elke extra inwoner. Voor een volledig waterreservoir moet het 1.000L per inwoner van het huishouden bevatten, met een minimum van 3.000L. Bij deze 3.000L komt nog 1.000L per extra inwoner.

Hoe werkt een septische put?

Het doel van een septic tank is om water te zuiveren voordat het wordt teruggevoerd naar het riool. Daarvoor zijn bacteriën en enzymen nodig die de uitwerpselen en het organische materiaal (papier) in het water vloeibaar maken. De bacteriën worden rechtstreeks via de uitwerpselen ingevoerd en deze scheiden op hun beurt enzymen af om de verschillende materialen af te breken, waardoor ze in een slib veranderen dat naar de bodem van de tank bezinkt en het water zuivert.

Als er echter veel chemicaliën en/of antibiotica worden gebruikt en in uw gootstenen/toiletten worden gegoten, zal dit het evenwicht van uw septische put verstoren, omdat de chemicaliën de bacteriën en enzymen doden die ervoor zorgen dat de put goed functioneert. Dit is waar producten genaamd “activatoren” nodig zijn om de goede bacteriën en enzymen in de put aan te vullen en het waterzuiveringsproces te optimaliseren.

Het kan zijn dat uw put verstopt/verzadigd is of dat er problemen zijn met de waterafvoer.

Problemen en oplossingen

  • Problemen met de afvoer van uw toiletten en/of gootstenen
  • Uw leidingen maken lawaai bij het afvoeren van water (geborrel) en/of uw toilet loopt sterk door
  • Slechte geuren komen voor in het huis

Wat te doen in dit geval?

  1. Probeer eerst de dosering van de gebruikte activator te verdubbelen (bijv. als u één dosis per week gebruikt, gebruik er dan twee per week).
  2. Als dat niet werkt, schakel dan over op een sterkere activator, zoals die voor probleemkuilen, die meer geconcentreerd is in enzymen en bacteriën.
  3. Als dit nog steeds niet werkt, maak dan een grote hoeveelheid warm water klaar (5 hele emmers) en meng dit met onze eezym noodontstopper. Als u toegang heeft tot uw kuil, breek dan de bovenlaag die zich gevormd heeft af met een schop en giet deze emmers water rechtstreeks in de kuil. Als u geen toegang heeft tot uw put en het is een volledig waterput, vul dan uw badkuip met water met de noodontstopper en verwijder vervolgens de verstopping zodat het water in één keer vrijkomt. Als het alleen een septische tank is, giet het dan in je toilet.

Related posts