Drie jaar na de brand die zijn productie- en opslagcentrum verwoestte, opent Realco met trots zijn nieuwe fabriek in het Wetenschappelijk Park van Louvain-la-Neuve. Heropbouwen, maar dan beter, was de motivatie van dit familiebedrijf dat ondanks de ramp is blijven groeien.

De productiecapaciteit is meer dan verdubbeld, de impact op het milieu is aanzienlijk verminderd, het rendement en de kwaliteit zijn verbeterd: het bedrijf dat gespecialiseerd is in reinigingsoplossingen op basis van groene chemie heeft zichzelf de middelen gegeven om zijn klanten nog beter van dienst te kunnen zijn door een veel duurzamere productiedynamiek.

Brussel, 27 april 2023 – Vandaag wordt de nieuwe productiesite van Realco ingehuldigd. Een onvergetelijke gebeurtenis die een nieuw hoofdstuk opent voor de Waalse onderneming. Alle werknemers kijken er enorm naar uit om de productie terug op te starten en weer op één site samen te werken.

Een capaciteit van ongeveer 10 miljoen liter per jaar

De fabriek werd ontworpen om de workflow te vereenvoudigen en makkelijk aanpasbaar te maken om de flexibiliteit op lange termijn te garanderen. Elke ruimte is ontworpen en ingericht voor meer efficiëntie, veiligheid en comfort. Het gebouw beslaat nog steeds 4.000m2 en is hoger dan voordien om twee keer zoveel opslagruimte te hebben.

De grotere tanks voor vloeibare mengsels zijn verdubbeld van 2 naar 4, met een totale capaciteit die overeenkomt met 26.000 liter. Langs de andere kant van het gebouw kijkt de menger van één ton uit op een gloednieuwe zone die volledig gewijd is aan de productie van poeders. De verpakkingslijnen zijn ontworpen om 2 tot 3 keer efficiënter te zijn. Nieuwe innoverende projecten zullen op termijn mogelijk gemaakt worden door de ontwikkeling van twee nieuwe productielijnen.

Een productiesite die voldoet aan de allerhoogste normen qua duurzaamheid

De toevoeging van fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen en versterkte isolatie bevestigen een energievisie op lange termijn. De energiebehoefte is nu drie keer lager dan in het vorige gebouw, dat dezelfde oppervlakte had. Door de installatie van een ‘state-of-the-art’ waterbehandelingssysteem dat regenwater opvangt en behandelt, is Realco in staat om op een ecologische manier zijn apparatuur te reinigen. Bovendien wordt dit regenwater ook gebruikt voor het vervaardigen van hun producten. Elke installatie is uitgerust met een ultramodern reinigingssysteem die zorgt voor een enorme waterbesparing. Tot slot wordt het water heropgevangen om de tanks te spoelen indien nodig.    

Veerkracht en introspectie

De voorbije drie jaar heeft Realco blijk gegeven van een ongelooflijke veerkracht door de opeenvolgende crisissen en de daaruit voortvloeiende uitdagingen vlot te doorstaan: brand, pandemie, grondstof tekorten, inflatie en kostenschommelingen. “Dankzij de grote solidariteit van onze medewerkers, klanten en concurrenten die vertrouwde partners zijn geworden hebben we het hoofd kunnen bieden aan de eisen van de markt“, zegt George Blackman, CEO van Realco.

Naast de investeringen in innovatie en het versterken van zijn partnerschappen, heeft het bedrijf zich opnieuw in vraag gesteld door implementatie van collectieve intelligentie. “Door onze visie, onze missie en onze waarden te herdefiniëren, hebben we de fundamenten gelegd om een duurzame groei op lange termijn na te streven“, voegt George Blackman eraan toe.

People, Planet, Prosperity

People en Planet zijn twee extra items die werden opgenomen in de jaarverslagen en zullen de beslissingen van het bedrijf mee bepalen.

Door toevoeging van deze topics staat de ecologische transitie centraal in ons bedrijf. Het thema van dit jaar is robuustheid, een essentiële kwaliteit voor continuïteit en welvaart in een onvoorspelbare wereld“.

George Blackman

De afgelopen vijf jaar was er een gemiddelde organische groei van +10% en in 2022 was er een omzetgroei van +20%, exclusief de Pool & Spa activiteiten die zijn verkocht. Bovendien heeft de overdracht van de merken Splash & Zen Realco in staat gesteld zich te concentreren op zijn kernactiviteiten, met behoud van werkgelegenheid en vermindering van zijn ecologische voetafdruk.

De toekomst ziet er al even veelbelovend uit. Het bedrijf, dat fundamenteel gericht is op innovatie, blijft investeren in de hygiëne van de toekomst door lagetemperatuuroplossingen te ontwikkelen waarmee de klanten aanzienlijke energiebesparingen kunnen realiseren. Verschillende onderzoeksprojecten leiden tot baanbrekende innovaties met als doel nieuwe markten te veroveren.

Related posts