Enzymatische reiniging van voedselallergenen

Wat is een voedselallergie?

Voedselallergie is een buitensporige en abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een vreemde stof bij genetisch voorbeschikte personen. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gerangschikt als de vierde meest voorkomende chronische ziekte ter wereld.

Tegen 2050 zal 50% van de wereldbevolking getroffen worden door minstens één allergische ziekte (Chabane et al., 2021). Het beheren van de gezondheidsrisico’s die samenhangen met allergenen is daarom een belangrijke internationale uitdaging.

Het wettelijk kader

De Europese regelgeving met betrekking tot allergenen legt een strikt wettelijk kader op aan spelers in de voedingsindustrie om consumenten te beschermen. Deze regelgeving gaat niet specifiek in op de reinigingsprocedures die gevolgd moeten worden, maar het is van essentieel belang dat degenen die betrokken zijn bij de voedselketen rigoureuze praktijken toepassen om elk risico op besmetting te voorkomen.

Wat zijn de controlemiddelen?

Het beheersen van de risico’s van allergenen in de industrie maakt het mogelijk om de gezondheid en het vertrouwen van consumenten te beschermen, evenals de financiële gezondheid en de reputatie van het bedrijf. Het implementeren van procedures voor het reinigen van voedselallergenen is een cruciaal onderdeel van risicobeheer. De toepassing van enzymatische oplossingen is een robuuste en specifieke reinigingsmethode die rekening houdt met de diversiteit en complexiteit van voedselmatrices. Het maakt deel uit van de reeks maatregelen voor procesbeheersing om de veiligheid van voedselproducten te garanderen.

Enzymatische reiniging verbetert het risicobeheer van allergenen

Realco

Wat zijn de voordelen van enzymatisch reinigen?

De enzymatische reinigingsoplossingen ontwikkeld door Realco zijn effectiever dan conventionele wasmiddelen op basis van zuren of soda omdat ze een dubbele werking hebben op organische vervuiling.
Hun wasmiddelbasis maakt organische vervuiling los en stelt allergenen bloot aan de enzymcocktail. Enzymen hydrolyseren en elimineren de eigenschappen van de allergene moleculen, in tegenstelling tot zure en alkalische wasmiddelen die de allergenen niet hydrolyseren.
Bovendien blijven deze oplossingen effectief bij kamertemperatuur (25ºC), waardoor allergenen in de industrie kunnen worden behandeld zonder dat de temperatuur van de oplossing hoeft te worden verhoogd (45ºC). Enzymatische reiniging houdt rekening met de complexiteit van voedselmatrices en is een integraal onderdeel van alle maatregelen om het risico op besmetting met allergenen te beheersen.

Lees meer over de effectiviteit van enzymatische oplossingen in onze White paper en video.

Related posts