Focus op Salmonella

Wat is salmonella?

Een salmonella-infectie is een vaak voorkomende voedselvergiftiging. In meer dan 90% van de gevallen wordt die veroorzaakt door de consumptie van met dierlijke uitwerpselen verontreinigd voedsel. Voedingsmiddelen die met Salmonella besmet zijn, hebben niet noodzakelijkerwijs een ander uitzicht of een verdachte geur. Meestal gaat het om eieren (en producten die eieren bevatten), vlees of gevogelte dat rauw of onvoldoende gebakken wordt geconsumeerd.

Ieder voedingsmiddel kan echter salmonella bevatten, ook groenten en fruit, vooral als het wordt gewassen met besmet water of in contact komt met besmet rauw vlees.

Zelfs als het vlees goed werd ingevroren, kan het nog steeds gevaarlijk zijn. Zodra de koudeketen wordt verbroken, bestaat er een risico op besmetting. Dat is de reden waarom salmonella-infecties vaker voorkomen in de zomer.

Alleen het door en door gaar bakken van producten kan besmetting met de bacterie voorkomen. Onberispelijke hygiëne bij de bereiding van maaltijden is noodzakelijk om zich tegen besmetting te beschermen.


Wie wordt door besmetting getroffen?

In de afgelopen 10 jaar is het aantal salmonella-infecties gedaald van gemiddeld 10.000 naar 4.000 gevallen per jaar, vooral dankzij een vaccinatiecampagne voor legkippen en fokhennen. Het aantal werkelijke gevallen zou echter veel hoger zijn, omdat veel mensen slechts milde symptomen hebben die soms onopgemerkt blijven. Kinderen lopen een groter risico op een salmonella-infectie: -5-jarigen hebben 5 keer meer kans om besmet te worden dan de rest van de bevolking.

Besmetting van de ene persoon naar de andere

Het risico is groter wanneer de besmette persoon een maaltijd voor andere mensen bereidt. Salmonella kan over het algemeen overal voorkomen, omdat het een resistente bacterie is die enige tijd buiten een levende gastheer kan overleven. Vergeet dus niet om uw handen regelmatig te wassen!

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Meestal heeft een salmonellose of salmonella-infectie geen ernstige gevolgen. Ouderen, zuigelingen en verzwakte mensen kunnen er echter zwaarder onder lijden.

De vaakst voorkomende complicatie is uitdroging. Daarom is het aangeraden om voldoende te drinken zolang de symptomen aanhouden. Het kan enkele weken duren voordat de darmwerking weer helemaal normaal is.

In zeldzame gevallen dringt de infectie door de darmwand en verspreidt ze zich via de bloedbaan naar verschillende delen van het lichaam. De infectie moet dan onmiddellijk worden behandeld met antibiotica.

Related posts